schaduw

Nieuws:

Meer doen met minder mensen. Hoe doe je dat?

Door: Petra Steenbakkers | 20 november 2013 - 15:46

Op vrijdag 15 november 2013 organiseerde IGOM een ontbijtbijeenkomst, voor zowel IGOM managers als HR professionals, met als thema “Meer doen met minder mensen, hoe doe je dat?”

Wij krijgen er onherroepelijk mee te maken: meer publieke taken uitvoeren terwijl wij dit gelijktijdig met minder mensen moeten realiseren. Sommige overheden zijn al vooruitstrevend aan de slag gegaan, anderen staan eerst goed stil bij de keuzes die gemaakt moeten worden.

Vanuit de gemeentelijke praktijk kunnen verschillende dimensies worden onderscheiden om de bezuinigingsoperatie uit te voeren. Op grond van deze dimensies kunnen vier benaderingswijzen worden onderscheiden:

-               Financieel gestuurd bezuinigen: financiën leidend, top down
-               Organisch bezuinigen: organisatievernieuwing leidend, top down
-               Gestructureerd bezuinigen: financiën leidend, bottom-up
-               Creatief bezuinigen: organisatievernieuwing leidend, bottom-up

Tijdens de bijeenkomst is helder uiteengezet welke verschillende scenario’s we kunnen volgen om te komen tot meer doen met minder mensen. Daarnaast werd aandacht besteed aan de uitdagingen en kansen die we onderweg kunnen tegenkomen.

Het doel van de bijeenkomst is:
Kennis overdragen over de verschillende bezuinigingsaanpakken en hun voor- en nadelen
Bewustmaking van de aanpak in de eigen organisatie
Confrontatie aangaan tussen de manager en de hr professional over de kijk op bezuinigen vanuit hun eigen rol.
Delen van elkaars ervaringen en feedback ontvangen van deelnemers

Het programma op 15 november werd geleid door Kees Koning, bekend van o.a. het boek Bezuinigen op personeel: een model voor gemeenten en Martine Waalkens, HR adviseur. Kees Koning heeft door zijn grote netwerk en ervaring in gemeenteland een breed zicht op de bovenstaande problematiek en kan putten uit meerdere praktijkvoorbeelden.

Overig nieuws uit 2013